Yeni trend 2. el giyim ticareti

Yeni trend 2. el giyim ticareti

    Ülkemizde yeni keşfedilen bu pazar dünyada çok daha erken dönemlerde hareketlenmeye başladı. Özelikle akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte hızlanan pazarın dünyada geldiği boyut inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda.


    İnsanların büyük bir hevesle alıp, çeşitli nedenlerle kullanmadığı ve atmaya da kıyamadığı kıyafetler, ayakkabılar ve aksesuarlar tek tıkla pazarda sergilenip satılabiliyor. Daha çok paylaşım ekonomisi diye adlandırılan bu pazar özellikle Avrupa ve ABD de kabul gören bir iş modeli. Dünyada ikinci el pazarı yaklaşık600 Milyar dolara ulaşmıl durumda. Bunun 20-25 milyar dolarlık kısmı internette dönüyor.  Online ve offline hacim kısa sürede 2-3 katına çıkacak gibi görünüyor.


    Mobil cihazların yükselişi bu hızın artmasındaki en büyük etken.  Artık web siteler ve uygulamaların daha akıllı ve daha kolay olması da önemli etkenlerden. Sistemler ürün ekledikten sonra size her hareketi haber veriyor ve satışın hızlanması için yardımcı oluyor.  ABD yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin 35'i kadınların ise %'i geçen yıla göre daha fazla kullanılmış ürüne yönelmişler. Bu gösterge ikinci ele ilginin artarak devam ettiği ve bu pazarda olanlrın kazanacağının da bir göstergesi.


     İkinci el ürün pazarı ile bilinçli tüketici olmak arasındaki sıkı bağı da unutmamak gerek. Bir kıyafetin ikinci elde satılabilme olasılığı, daha temiz ve dikkatli kullanılmasına da sağlıyor. Temiz kullanım, israfın önlenmesi, aile bütçesine katkı gibi toplumsal fayda özelliklerine sahip olan bilinçli tüketici doğal olarak ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Çöpe gidecek kıyafetlerin ekonomiye geri kazandırılması hem tüketicilerin kaliteli ürünlere daha ucuza ulaşmları hemde israfı önlemesi özellikleriyle kaza-kazan felsefesine uygun bir pazar oluşturuyor.